Kmečki turizem kot oblika sprostitve


Kmečki turizem je oblika turizma, ki se je razvila kot protiutež turističnih središč. Ta način preživljanja počitnic je idealen za ljudi, ki so naveličani stresnega dela in mestnega vrveža, za ljudi ki želijo uživati v lepotah narave in z njeno pomočjo upočasniti čas in vsaj za trenutek pozabiti na vsakodnevne tegobe.


Kadar govorimo o turizmu, najprej pomislimo na dolga eksotična potovanja. Vendar je oblik turizma še mnogo več. V zadnjih časih se čedalje več turistov predvsem ob koncu tedna odpravlja v naravo, kjer si želi preživeti prosti čas, zato je zanimanje za kmečki turizem močno naraslo.

Kmečki turizem

Turizem in kmetijstvo sta dve pomembni gospodarski panogi, med katerima pa obstaja povezava. V časih, ko se industrija tako hitro razvija, da jo človek komaj še zmore obvladovati, prevečkrat pozabljamo na naše okolje, ki se z leti spreminja v človeku nevarno in nezdravo.

V ta namen kmečki turizem zelo uspešno združuje kmetijstvo in turizem, to sožitje pa prinaša obojestranske koristi.

Še do nedavnega je bil edini pomen kmetijstva pridelava hrane in drugih kmetijskih pridelkov. Sedaj pa so kmetijstvu odprte tudi druge možnosti. Ta dodatna možnost je nudenje rekreacije in počitka industrijskemu in mestnemu delu prebivalstva. Ker se tudi ljudje čedalje bolj zavedamo nezdravega okolja v katerem živimo in ker se vedno raje vračamo nazaj k naravi, se je razvil kmečki turizem, ki je bil z velikim odobravanjem zelo dobro sprejet tako med turisti kot tudi pri kmetu, saj mu predstavlja dodatni vir zaslužka in omogoča nadaljni obstoj kmetije.

Z nenehno širitvijo ponudbe se turistične kmetije vse bolj potrjujejo in uveljavljajo.

 

Kategorije